
سیستمهای اعلام حریق مجموعهای از دستگاههای الکترونیکی مختلف هستند که به وسیله هشدارهای شنیداری و یا دیداری، ساکنین، مراجعه کنندگان و یا مسئولین یک ساختمان مسکونی، اداری، تجاری و… را از وقوع آتشسوزی مطلع میکنند. این هشدارها میتوانند توسط دتکتور(آشکارساز)های دودی، حرارتی و یا نوری فعال شوند. طراحی: پس از اینکه اهداف یک سیستم اعلام آتشسوزی بر اساس نوع ساختمان، استانداردهای سازمانهای بیمه، استانداردهای قوانین ملی ساختمان و سایر مسئولین مرتبط مشخص شدند، طراح سیستم اعلام حریق(آتش سوزی) طراحی قسمتهای مختلف این سیستم از جمله قطعات، رابطها و سایر اجزای این سیستم را با هدف رسیدن به اهداف ذکر شده بر عهده میگیرد. متدها و استانداردهای لازم نیز در زمان طراحی مورد توجه قرار میگیرند. استاندارد EN 54 یک استاندارد اجباری در اتحادیه اروپا در مورد قطعات مرتبط با سیستمهای اعلام حریق میباشد و تمام کشورهای این منطقه ملزم به رعایت این قانون میباشند، علاوه بر کشورهای اتحادیه اروپا این استاندارد در بسیاری از کشورهای دیگر جهان نیز استفاده میشود؛ در کشور امریکا نیز از استانداردهای خاص خود که NFPA 72 نامیده شده است استفاده میشود. در کشور ایران این استانداردها توسط موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران با کد ۳۷۰۷ مشخص شده است. استانداردهای UL، LPCB، EVPU ، BS5839، CE، VDS، CQST، TUV نیز از جمله سایر استانداردهای متعارف در جهان هستند. انواع سیستمهای اعلام حریق: این سیستمها به گروههای آدرس پذیر، متعارف و بیسیم (وایرلس) تقسیم میشوند، همچنین هر کدام از این سیستمها به دو گروه خودکار و دستی تقسیم میشوند. در سیستم های دستی، شستی اعلام حریق(Call Point)، تنها منبع تشخیص آتشسوزی است. درواقع کار تشخیص آتش در اینگونه سیستمها فقط به انسان سپرده شده است و در مکانهایی که انسان حضور ندارد، کاربردی ندارند. بر خلاف اینگونه سیستم ها، سیستمهای اعلام حریق خودکار، وابستگی کمتری به تشخیص انسان دارند. سیستمهای خودکار، به دو گروه آدرس پذیر و غیر آدرس پذیر تقسیم میشوند. در سیستم آدرس پذیر، علاوه بر اعلام حریق، محل دقیق وقوع آن نیز مشخص می شود.
اجزای تشکیل دهنده سیستم: • پانل کنترل مرکزی (FACP) یا (FACU): این پانل به عنوان قلب سیستم عمل میکند و تمام ورودیها، خروجیها، هشدار دهندهها، دتکتورها و رلههای مدار را رصد و کنترل میکند. • آشکارسازها: حسگرها و آشکارسازهای اعلام آتش، (بسته به اینکه به کدام مشخصه آتش حساس باشند) در گروههای آشکارسازهای دود، آشکارسازهای حرارت، آشکارسازهای منو اکسید کربن، آشکارساز شعله و آشکارسازهای ترکیبی جای دارند. حسگرهای دود کار تشخیص دود در محل را برعهده دارند. حسگرهای نوری با ارسال علایم نوری به یک گیرنده (که در داخل خود حسگر مسقر است) میزان تغییر و کاهش نور رسیده را اندازه گیری می کنند و اگر تغییر آشکاری در میزان نور دریافتی مشاهده کنند، آن را به آتش تعبیر می کنند. حسگرهای یونیزاسیون، شامل دو صفحه نزدیک به هم (الکترودها) هستند و از هوای محیط به عنوان الکترولیت استفاده می کنند. چنانچه تغییر ناگهانی در غلظت هوای محیط روی دهد، حسگر آن را به آتش تعبیر می کند.
حسگرهای یونیزاسیون، حاوی مقادیر کمی مواد رادیواکتیو بوده (برای یونیزه کردن ذرات موجود در هوای اطراف الکترودها)و برای همین عمر دائمی ندارند. حسگرهای حرارت، کار تشخیص حرارت در محل را بر عهده دارند. روش کار این حسگرها کاملاً مشابه جفت دما یا ترموکوپل یخچالهای خانگی است. این حسگرها در داخل خود دو صفحه از مواد متفاوت و چسبیده به هم دارند که با گرم شدن و یا سرد شدن، جهت خم شدن صفحه ترکیبی تغییر می کند و باعث اتصال جریان می شود. انواع جدیدتر این حسگرها دارای دماسنح بوده و به تغییرات درجه حرارت حساس می باشد. حسگرهای ترکیبی، حسگرهایی هستند که از ترکیب یک حسگر دود و یک حسگر حرارت بوجود آمده اند و می توان خروجی آنها را بسته به حساسیت محل و تعداد اعلامهای اشتباه بر روی And/Or تنظیم نمود. روشن است که در حالت «And» تعداد اعلامهای اشتباه بیشتر بوده و در حالت «Or» اعلام با تاخیر بیشتری صورت می گیرد.
• شستی دستی (Manual Call Point)(MCP): به وسیله این شستیها میتوان پانل مرکزی سیستم اعلام حریق را به صورت دستی از وقوع آتشسوزی مطلع کرد.
• چراغ اندیکاتور: وظیفه این چراغ اطلاع رسانی دیداری از منطقهای(zone) است که در آن آتشسوزی اتفاق افتاده، همچنین از دیگر کاربردهای این چراغ کم کردن تعداد zoneهای تعریف شده در پانل مرکزی است. خوشبختانه در حال حاضر شرکت بینا حفاظ شهر راز مفتخر است تا اجرای سیستمهای اعلام حریق ساختمانهای مسکونی، تجاری، اداری و خدماتی شما را در شهرهای تهران، شیراز، مشهد، اصفهان و سایر نقاط ایران با بهترین کیفیت و مناسبترین نرخ اجرا کند؛ برای اطلاع از نرخ خدمات مربوط به سیستمهای اعلام حریق در شیراز و استان فارس میتوانید به صفحه مربوط به نرخ خدمات اعلام حریق در [اینجا] مراجعه نمایید.
تماس با ما:
شرکت فنی مهندسی بینا حفاظ – ثبت: ۳۹۹۳۵ نشانی دفتر مرکزی: شیراز / خیابان توحید(داریوش سابق) / پاساژ وحدت / طبقه دوم / پلاک ۹ تماس با مسئولین فنی: تهران: ۰۹۲۰۷۲۰۲۷۲۶| شیراز: ۰۹۱۷۸۰۲۰۶۱۱